Prima pagină > ECUMENISM > Patriarhia Bulgariei spune „NU” dialogului cu catolicii

Patriarhia Bulgariei spune „NU” dialogului cu catolicii

Patriarhia Bulgariei spune „NU” dialogului cu catolicii

 

      După cum se ştie, la întrunirea de anul trecut a Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre romano-catolici (papistaşi) şi ortodocşi în Cipru, când a început dezbaterea despre primatul papei, Patriarhia Bulgariei, printr-o hotărâre sinodală a refuzat să participe la lucrările Comisiei. Şi la întrunirea de anul acesta a Comisiei Mixte, care se desfăşoară zilele acestea la Viena şi îşi încheie lucrările duminică, 26 septembrie, Biserica Bulgariei nu a trimis reprezentanţi, refuzând participarea la un dialog cu catolicii în condiţiile în care se desfăşoară.

         Informaţia ne-o oferă Agenţia de Ştiri Bisericeşti Romfea.gr care menţionează: „…la întâlnire participă 20 de membri din partea „Bisericii” romano-catolice, iar cu excepţia Patriarhiei Bulgariei, sunt reprezentate toate Bisericile Ortodoxe: Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia României, Patriarhia Georgiei, Biserica Ciprului, Biserica Eladei, Biserica Poloniei, Biserica Albaniei şi Biserica Cehiei şi Slovaciei”.

        Biserica Bulgariei se opune liniei ecumeniste pe care o trasează multe alte Biserici Ortodoxe, care sunt reprezentate la acest dialog de persoane cunoscute pentru învăţăturile şi actele lor filocatolice. (TRADUCERE: FRĂŢIA ORTODOXĂ MISIONARĂ „SFINŢII TREI NOI IERARHI”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/09/blog-post_3357.html)

Categorii:ECUMENISM
  1. septembrie 24, 2010 la 11:37 am

    respect pt biserica din bulgaria. au demonstrat ca sunt, intr-adevar, ORTODOCSI!!!

  2. Caliopie
    septembrie 24, 2010 la 12:28 pm

    HRISTOS A INVIAT!
    BULGARIA ORTODOXA A INVIAT PE HRISTOS IN INIMILE NOASTRE,SLAVA LUI DUMNEZEU!
    PATRIARHIA BULGARA STRALUCESTE DEASUPRA TUTUROR,CINSTE SI MARIRE LOR!
    CU CAPUL PLECAT IN CINSTIRE SI PLECACIUNE SA MULTUMIM MARITILOR MARTURISITORI AI BISERICII LUI HRISTOS, PENTRU MARTURISREA PASNICA,DAR EROICA SI BIRUITOARE FATA DE UNELTIRILE CATOLICILOR DIN VICLEANUL DIALOG,BINE TICLUIT DE EI,SI RAU PRIMIT DE NOI,CEI PUTINI RAMASI BINECREDINCIOSI AI ORTO-DOXIEI!
    DUMNEZEU SA NE PAZEASCA SI SA LUMINEZE PE TOTI LA BUNA CREDINTA SI URMAREA EI!
    INCA ODATA ADUC MULTUMIRE ORTODOCSILOR BULGARI,PATRIARHIEI SI CONDUCATORILOR – BINECREDINCIOSI PASTORI CE STIU CUM SI UNDE SA-SI INDRUME TURMA.
    PROFUNDA EVLAVIE SI ADANCA METANIE,RECUNOSTINTA SI MULTUMIRE LOR,DAU SLAVA LUI DUMNEZEU IN NADEJDEA CA-SI VA MILUI POPORUL CU SCAPAREA LUI DIN CURSA INTINSA DE VRAJMASUL URATOR DE BINE!AMIN!

  3. septembrie 27, 2010 la 8:36 pm

    Sa incercam sa intelegem situatia Bisericii azi, uitandu-ne in urma. Biserica este defapt rupta in doua, de la marea schisma. Cum se va putea ea reintregi daca nu prin dialog? Noi ortodocsii stim ca ei s-au rupt de la dreapta credinta si ca firesc este ca ei (catolicii) sa se intoarca in Biserica mama. Despre acest ecumenism ma rog sa se discute.Cum si cand se va realiza reintregirea? Cred ca doar bunul Dumnezeu stie, insa tot El ne invata sa avem intelegere pentru cei rataciti…
    Doamne ajuta!

    • Aetos33
      septembrie 27, 2010 la 8:57 pm

      A SPUNE CĂ BISERICA E DIVIZATĂ E O GRAVĂ ABATERE ECLESIOLOGICĂ.
      N.P.: Credeţi că Dialogul acesta va putea în final, ca într-o zi, să conducă la reunirea cămăşii „sfâşiate” a Domnului?
      Mitropolitul de Ioannupol: Noi, ortodocşii, avem conştiinţa că în Biserica Ortodoxă cămaşa Domnului nu este sfâşiată sau împărţită. Dialogul Bisericii noastre ca misiune este consecvent cu existenţa şi funcţiunea ei, nu doar pentru a susţine pastoral pe membrii ei inferiori, ci şi pe fiecare om „care vine în lume”, pentru că Iisus Hristos, după mărturia Evanghelistului Iubirii, „este Lumina cea Adevărată” care luminează „pe tot omul ce vine în lume”. Să nu uităm că în Aghiologhionul Bisericii Ortodoxe, printre sfinţii pe care-i cinstim noi toţi sunt şi episcopi ai Romei. Toţi membrii Bisericii romano-catolice în primul mileniu, până la schisma din 1054, erau şi membrii ai Bisericii Ortodoxe .
      Pe membrii Bisericii romano-catolice trebuie să-i privim cu dragoste. Sunt copiii şi nepoţii fraţilor noşti.

  4. Pr Timotei
    octombrie 1, 2010 la 7:32 pm

    Biserica este Una si ramane Una in veac! Cine afirma ca Biserica lui Hristos pe care nici portile iadului nu o vor birui sa impartit, s-a divizat, etc ramane inafara intelegerii a ceea ce insemna Biserica. Biserica este comuniunea celor ce au aceleas Taine, acelas Crez, din Bisreica s-au rupt ramuri cum e catolicismul, etc, dar Biserica a ramas una, ea este Biserica Ortodoxa, (care este si Catolica adica universala)

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu