Prima pagină > ORTODOXIE > Dezbatere teologică între ortodocşi şi baptişti

Dezbatere teologică între ortodocşi şi baptişti

 A avut loc dezbaterea teologică dintre ortodocşi şi baptişti: “Mă bucur că nu a fost nevoie de poliţist”, declaraţie, preotul Vasile Ciobanu (VIDEO)

Sursa: ACTUALITATE

 

La 30 septembrie, biserica Baptistă din Chişinău “Golgota”, a fost gazda unui eveniment, fără precedent în Republica Moldova. Este vorba despre o dezbatere teologică publică dintre Biserica Ortodoxă şi cea Baptistă. Genericul ales de părţi a fost “Sfânta Scripturî şi Sfânta Tradiţie”.

Iniţiativa a fost lansată de către Ieromonahul Petru Pruteanu, preot de pe lîngă mănăstirea din Zămbriceni, r-l Edineţ, profesor al Academiei Teologice Ortodoxe din Chişinău. Interlocutorul său a fost, Vasile Filat, pastorul bisericii baptiste “Buna Vestirea” din Chişinău, preşedinte al Institutlui Biblic Inductiv Euro-Asia.

La eveniment  au participat circa 250 de persoane, şi putea fi urmărit LIVE pe ACTUALITATE de peste 100 de persoane.

Dezbaterea a decurs în 3 reprize, potrivit unui regulament convenit de părţi, şi moderată de către un moderator din parte Bisericii Ortodoxe. În prima repriză, raportorii şi-au prezentat discursurile, câte 45 de minute, abordând viziunea sa despre Tradiţie şi Scriptură. Cea de-a doua repriză – întrebări-răspunsuri, între reprezentanţii cultelor. În cea de-a treia repriză interlocutorii au răspuns la întrebările oaspeţilor din sală.

Potrivit organizatorilor, această dezbatere este doar un început, şi au promis că în viitorul apropiat să organizeze o nouă dezbatere pe o altă temă.

“Asistând la dezbaterea de astazi aş putea să spun că mă bucur ca nu a fost nevoie de poliţist să stea la mijloc, deja este un fapt pozitiv. Nu mi-a plăcut că în urma replicilor se dădeau aplauze  cât de o parte atât şi de cealaltă, mingea la noi, mingea la voi. Durerea depăşirii dezbinării, durerea căutării unităţii este atît de profundă, care, deloc nu admite chestiuni de astea ca la “КВН”. Noi ne-am adunat aici, cuprinşi de o durere – să depăşim acea istorică dezbinare. Cred că s-a reuţit ca discuţiile de astăzi să fie oneste, deschise şi bine monitorizate şi cristocentrice. Împărtăşind aceeaşi Scriptură şi crezând în aceeaşi SfântăTreime se poate porni la “acte de dragoste”, care să se manifeste prin diverse proiecte sociale, cum ar fi, spre exemplu, colaborarea noastră cu Pro-Familia, în apărarea valorilor familiei.” a declarat preotul Vasile Ciobanu, prezent la eveniment, în calitate de oaspete.

 

 

“A fost o încercare foarte curajoasă şi foarte importantă. Importantă, pentru că pînă acuma, biserica majoritară nu a vrut să se socotească, într-un fel sau altul, cu biserica evanghelică. Iar ca aceste dezbateri să fie mai efective, pe viitor interlocutorii ar trebui să se schimbe cu discursurile lor înainte de dispută, astfel ca fiecare prezentator să fie cunoscut cu poziţia celuilalt, ca să se evite anumite elemente tendenţioase.” este de părere, Mihai Malancea, decanul Institutului Teologic Baptist din Chişinău.

 

 

“Prima dată cu Ieromonahul Petru Pruteanu m-am cunoscut în urma unui comentariu la un articol, plasat pe portalul moldovacrestina.net, pe care îl moderez. Apoi el a venit cu iniţiativa să organizăm această dezbatere publică. Şi eu cred că în parte am realizat ceva. Am putut să ne vedem la faţă, am văzut punctele noastre comune, şi în acelaşi timp diferenţele, ne-am auzit părerile. Cred că e un bun început, care va fi continuat. Personal am primit o satisfacţie” a spus pastorul baptist, Vasile Filat.

 

 

“Vreau să recunosc faptul că ideea dezbaterilor a fost plagiată de la ruşi, pe care le-am urmărit pe internet, şi care au avut efecte uluitoare. Scopul dezbaterii de azi nu a fost unul prozeletist, nu am venit să atragem, pe unii sau pe alţii la credinţa noastră. Am venit, mai intâi, să ne cunoaştem punctele de vedere, nu din cărţi, cum o făceam, dar pe viu.  Deşi iniţial am fost ispitit de prozeletism, întrucăt am văzut că în urma unor astfel de dezbateri un preot rus a botezat circa 80 de musulmani, care, însă a fost ucis după ceva timp în propria biserică de către musulmani.  Eu zic că aşteptările mele s-au împlinit mai mult decît mă aşteptam: ambele părţi ne-am văzut şi punctele tari, şi punctele slabe. Recunoaştem că pe alocuri au predominat şi emoţiile. Învăţăm, însă, ca pe viitor să eliminăm ce a fost negativ şă să suplinim, ceea ce ne-a lipsit.” a declarat Ieromonahul Petru Pruteanu.

 

 Înregistrarea video integrală o găsiţi la AICI.

 

Categorii:ORTODOXIE
  1. Porfirie
    octombrie 10, 2010 la 4:31 pm

    Cel mai tare parintele Petru.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu