Prima pagină > Diverse > Sinodul Cadavrului

Sinodul Cadavrului

Sinodul Cadavrului

 

Sursa articolului: http://andruska.wordpress.com

      Sinodul Cadavrului a avut loc la Roma, in ianuarie 897.

864: Formosus devine episcop de Porto (sub pontificatul Papei Nicolae I). Are activitate de misionariat printre bulgari, iar acestia il iubesc atit de mult, incit cer Papei sa li-l trimita drept episcop. Papa refuza, intrucit legile de la Vatican interzic migratia episcopilor.

875: Formosus fuge din Roma de teama noului Papa Ioan VIII (motivele fugii nu sint cunoscute).

876: la Sinodul din Santa Maria Rotunda Papa Ioan VIII il acuza pe Formosus ca a corupt mintile bulgarilor, in asa fel incit, atita timp cit Formosus este in viata, ei nu vor accepta alt episcop trimis de Roma. Alte acuzatii facute de Papa: Formosus ar fi complotat impotriva pontificatului sau, impotriva tarii si impotriva regelui Carol cel Chel. Formosus si asociatii sai sint excomunicati.

878: La Conciliul de la Troyes Formosus il implora pe Papa sa ridice excomunicarea si jura ca, in schimb, va ramine mirean toata viata, nu va mai intra in Roma si nu va incerca sa-si recistige episcopatul din Porto (acest episod este controversat)

882: Papa Ioan VIII moare, iar Formosus isi reia episcopatul din Porto.

891 (6 octombrie): Formosus este ales Papa.

892: de nevoie, Formosus il incoroneaza pe Lambert de Spoleto drept conducator al Sfintului Imperiu Roman. Varul lui Lambert, Guy IV, ataca orasul Benevento si ii expulzeaza pe Bizantinii de aici. De frica lui Guy, Fromosus cauta ajutor in Bavaria si reuseste sa-l incoroneze (dupa o prima incercare esuata) pe Carolingianul Arnulf de Carinthia drept conducator al Sfintului Imperiu Roman (in 896).

896: Papa Formosus moare. Este urmat de Papa Bonifacius VI, care moare la doua saptamini dupa ce a fost ales. Noul Papa devine Stefan VI. Arnulf de Carinthia moare si el.

897 (ianuarie): Lambert intra in Roma si varul sau, Guy IV, il forteaza pe Papa Stefan VI sa convoace Sinodul Cadavrului pentru se razbuna pe Formosus. La ordinul Papei, cadavrul lui Formosus este exhumat si adus la judecata in fata Curtii Vaticanului. Trupul, imbracat in vesminte papale, a fost asezat pe scaunul papal. Formosus a fost acuzat de violarea legii canonice, de sperjur, si de faptul ca a activat ca episcop, desi era mirean. Papa Stefan a intrebat cadavrul: “De cei ai uzurpat scaunul episcopal al Romei, impins de un asa de mare spirit al ambitiei?” Apoi a ordonat ca trupul sa fie dezbracat de hainele papale, sa i se taie cele trei degete ale miinii drepte  care erau folosite pentru binecuvintari, si a declarat toate actele si ordinele lui Formosus drept nule (printre aceste ordine, era si cel care il facea pe Stefan VI episcop de Anagni!). Cadavrul a fost ingropat intr-un cimitir pentru straini, insa nu mult dupa aceea a fost iarasi dezgropat, legat cu greutati si aruncat in riul Tibru. Aceste intimplari l-au facut foarte nepopolar pe Stefan VI. Au inceput sa circule zvonuri conform carora trupul lui Formosus, dupa ce a ajuns la mal, a inceput sa faca miracole. A urmat o rascoala populara, soldata cu decaderea Papei Stefan VI din scaunul papal si trimiterea lui in inchisoare (unde, in iulie sau august 897, a murit strangulat).

897 (noiembrie): Papa Teodor II a convocat un sinod care a anulat hotaririle Sinodului Cadavrului, l-a reabilitat pe Formosus si a decis ca trupul lui, recuperat din Tibru, sa fie inmormintat in Basilica Sfintului Petru in vesminte papale.

898: Papa Ioan IX a intarit deciziile lui Teodor II, a anulat si el Sinodul Cadavrului si a interzis pe viitor judecarea unei persoane moarte.

Totusi, Papa Sergiu III (904-911), care ca episcop a facut parte din Sinodul Cadavrului (ca judecator al lui Formosus) a invalidat deciziile Papilor Teodor II si Ioan IX, reconfirmind condamnarea lui Formosus. De asemenea, a pus sa se scrie un epitaf laudativ pe mormintul Papei Stefan VI.

(Nota: Acest post este o selectie din articolul Wikipedia pe aceasta tema (in limba engleza). Traducerea imi apartine. Intregul articol poate fi citit in engleza aici si tot in engleza, mai pe larg, aici).

Categorii:Diverse
  1. Genesis
    iunie 7, 2010 la 10:48 am

    Imi cer iertare, dar expresia „Mare este Gradina Ta, Doamne” suna ca un repros adus lui Dumnezeu pentru prostia omeneasca. Ce vina are Dumnezeu pentru manifestarile omenesti, care tin de liberul lui arbitru?

  1. februarie 7, 2012 la 6:01 am
  2. februarie 8, 2012 la 4:10 am
  3. februarie 8, 2012 la 4:11 am
  4. februarie 8, 2012 la 4:16 am
  5. februarie 8, 2012 la 4:17 am
  6. februarie 8, 2012 la 4:18 am

Lasă un comentariu