Prima pagină > PATRIARHIA ROMÂNIEI > Mihai Viteazul, comemorat la Mănăstirea clujeană ce-i poartă numele

Mihai Viteazul, comemorat la Mănăstirea clujeană ce-i poartă numele

 
Mihai Viteazul a fost comemorat joi, 9 august, la Mănăstirea Mihai Vodă de lângă Turda, la 411 ani de la trecerea sa în veşnicie. În aceeaşi zi s-au împlinit şi 15 ani de la începerea demersurilor pentru construcția mănăstirii ce-i poarta numele, potrivit radiorenasterea.ro.

Cu acest prilej, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuț a slujit la Mănăstirea Mihai Vodă Sfânta Liturghie arhierească de la ora 10, urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul. Răspunsurile la slujba dumnezeieştii liturghii au fost date de corala „Teofilos” a preoților turdeni, dirijată de preotul Sebastian Zăhan.

Programul a continuat cu prezentarea unei scenete istorice şi depunerea de coroane de flori din partea oficialităților la mormântul marelui voievod. Manifestările s-au încheiat cu parada militară organizată de Garnizoana Militară din Turda.

Biserica mănăstirii este o copie arhitecturală a vechii biserici a mânăstirii „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a lui Mihai Viteazul, şi poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”; piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania, biserica fiind ridicată lângă monumentul care marchează locul unde a fost asasinat voievodul.

Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoeşti şi a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti. Pentru o scurtă perioadă, în 1600, a devenit conducător de facto al tuturor celor trei ţări, care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.

Sursa: basilica.ro

 

 

 

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: