Mihai Viteazul, comemorat la Mănăstirea clujeană ce-i poartă numele
Mihai Viteazul, comemorat la Mănăstirea clujeană ce-i poartă numele
*
Alte articole:
- MIHAI VITEAZUL COMEMORAT LA TURDA
- AFLAREA MOAŞTELOR DREPTCREDINCIOSULUI VOIEVOD MARTIR MIHAI VITEAZUL LA TELEORMAN
- Mihai Viteazul catre papistasi: “Voi nu sunteti marturisitori ai dreptei credinte, caci nu aveti harul Sfantului Duh in Biserica voastra”
- Mărturie a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului despre Dreptcredinciosul voevod Mihai Viteazul şi adeverirea dreptei credinţe
- MIHAI VITEAZUL – UCIS DE EUROPA CATOLICO-PROTESTANTĂ
- La mormântul voievodului mărturisitor în dimensiunea crucii Ortodoxiei româneşti: MĂNĂSTIREA UNDE MIHAI VODĂ A CĂZUT CA UN COPACIU
Cu acest prilej, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuț a slujit la Mănăstirea Mihai Vodă Sfânta Liturghie arhierească de la ora 10, urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul. Răspunsurile la slujba dumnezeieştii liturghii au fost date de corala „Teofilos” a preoților turdeni, dirijată de preotul Sebastian Zăhan.
Programul a continuat cu prezentarea unei scenete istorice şi depunerea de coroane de flori din partea oficialităților la mormântul marelui voievod. Manifestările s-au încheiat cu parada militară organizată de Garnizoana Militară din Turda.
Biserica mănăstirii este o copie arhitecturală a vechii biserici a mânăstirii „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a lui Mihai Viteazul, şi poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”; piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania, biserica fiind ridicată lângă monumentul care marchează locul unde a fost asasinat voievodul.
Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoeşti şi a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti. Pentru o scurtă perioadă, în 1600, a devenit conducător de facto al tuturor celor trei ţări, care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.
Comentarii recente