Prima pagină > Noi pagini de Sinaxar > 31 iulie: Sfântul Nou Mucenic Veniamin, Mitropolit de Sankt-Petersburg, Rusia

31 iulie: Sfântul Nou Mucenic Veniamin, Mitropolit de Sankt-Petersburg, Rusia

Sfântul Nou Mucenic Veniamin,

Mitropolit de Sankt-Petersburg, Rusia

(31 iulie)

După numirea sa în scaunul de mitropolit din anul 1917, sfântul Veniamin îşi păstră simplitatea în care vieţuise până atunci.

Astfel, continuă să meargă la cei care îl chemau, mai ales în cele mai sărace cartiere ale oraşului, pentru a se ruga acolo sau a ţine slujbele religioase care i se cereau. Muncitorii îl chemau adesea să boteze copii, iar sfântul ierarh cobora cu bucurie în întunecatele subsoluri, fără să poate vreun semn exterior al înaltei demnităţi ecleziastice pe care o avea.

Sala de primire a sa era mereu plină de oameni modeşti. El asculta uneori pe vizitatori până la ore târzii, şi nu lăsa pe nimeni să plece fără a fi mângâiat, uitând chiar şi de propria sa odihnă şi hrană.

Sfântul Veniamin nu era un orator strălucit, însă predicile sale foarte simple aveau o căldură duhovnicească aparte, astfel, mulţimea umplea întotdeauna biserica unde se ştia că va sluji el.

Împotrivindu-se formării unei Biserici revoluţionare cu calm şi fermitate şi ştiind că avea să urmeze arestarea şi condamnarea sa, îşi puse la punct problemele cele mai urgente ale eparhiei şi îşi luă rămas bun de la prieteni. În ziua rânduită de Dumnezeu, fu arestat împreună cu mulţi din membrii Direcţiei centrale a parohiilor.

La 10 iunie 1922, în ziua procesului, 10000 de oameni aşteptau în linişte şi nemişcate sosirea acuzaţilor şi, întâi de toate, a mitropolitului. Când îl zăriră, căzură în genunchi şi începură a cânta „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta! Şi cu Crucea Ta cea Sfântă păzeşte oraşul Tău!”. Priviră cu ochii în lacrimi pe ierarhul lor binecuvântându-i de la fereastra maşinii.

În vremea procesului, sfântul Veniamin rămase calm şi plin de bunătate ca întotdeauna.

La sfârşitul îndelungatului şi greului proces, sfântul ierarh mărturisi:

– Am spus întotdeauna şi repet în faţa judecătorilor ca şi în faţa poporului că numai eu sunt singurul vinovat. Cei care sunt acuzaţi aici nu reprezintă decât oastea lui Hristos, aflată sub oblăduirea mea şi care îndeplineşte cu supusă credincioşie poruncile lui Dumnezeu.

Fiind condamnat la moarte dimpreună cu alţi preoţi, fură tunşi şi raşi, apoi duşi într-o sală de la sinistrul subsol al Lubiankăi fură împuşcaţi, primind astfel cununa cea nestricăcioasă a mărturisirii.

Mormântul Sfântului Nou Mucenic Veniamin, mitropolit de Sankt-Petersburg

Sursă:  http://sfintisiicoane.wordpress.com

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: