Prima pagină > PATRIARHIA SERBIEI > Secretarul ONU în vizită la mănăstirile din Kosovo

Secretarul ONU în vizită la mănăstirile din Kosovo

 

Secretarul ONU în vizită la mănăstirile din Kosovo

 

 
 

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, împreună cu o delegaţie a vizitat Mănăstirea Decani în 24 iulie 2012, în cadrul unei vizite în Kosovo şi Metochia.

Demnitarul a fost întâmpinat de Stareţul Mănăstirii, Arhimandritul Sava, şi de călugării mănăstirii. Secretarul ONU a subliniat necesitatea păstrării preţiosului patrimoniu spiritual şi cultural al provinciei Kosovo, insistând pe Mănăstirea Decani. Stareţul Sava a evocat câteva moment de cumpănă din istoria recentă a mănăstirii. În trecut, mănăstirea a fsot obiect al agresiunilor armate de patru ori după sfârşitul războiului.

După vizita la mănăstire, Ban Ki-moon a mers la Prizren, unde a vizitat Catedrala Sfântul Gheorghe, fiind primit de Episcopul de Ras şi Prizren, Preasfinţitul Teodosie.  Alocuţiunea de bun venit a fost rostită de o fetiţă numită Milica Đorđević, singurul copil sârb din Prizren, unde înainte de război existau 8000 de sârbi, însă au mai rămas 30 de oameni. Episcopul a amintit de evenimentele tragice din 2004 când 35 de mănăstiri şi biserici ortodoxe au fost profanate şi tâlhărite, cu scopul de a fi distruse. Există sârbi care doresc să se întoarcă, însă recent, după asasinarea familiei Jevtic de către albanezi, revenită în satul Talinovac, mulţi sârbi se tem pentru viaţa lor.

Preasfinţitul Ioan de Lipljan, vicar patriarhal al Patriarhiei Serbiei, a dăruit demnitarului ONU cartea sa intitulată: „Memorandum asupra Calvarului Bisericilor şi Mănăstirilor ortodoxe sârbe din Kosovo”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.spc.rs via doxologia.ro

 

 

 

 

Categorii:PATRIARHIA SERBIEI
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: