Prima pagină > Predici > PREDICĂ LA DUMINICA A IV-A DUPĂ RUSALII A PREASFINŢITULUI SEBASTIAN AL SLATINEI ŞI ROMANAŢILOR: DESPRE UN PĂGÂN CARE NE DĂ LECŢII

PREDICĂ LA DUMINICA A IV-A DUPĂ RUSALII A PREASFINŢITULUI SEBASTIAN AL SLATINEI ŞI ROMANAŢILOR: DESPRE UN PĂGÂN CARE NE DĂ LECŢII

PS SEBASTIAN AL SLATINEI ŞI ROMANAŢILOR:

PREDICĂ LA DUMINICA A IV-A DUPĂ RUSALII

Mt. 8,5-13

VINDECAREA SLUGII SUTAŞULUI,

SAU DESPRE UN PĂGÂN CARE NE DĂ LECŢII

         Dreptmăritori creştini,

În pericopa evanghelică de astăzi se spune că într-o zi, pe când Mântuitorul Hristos intra în Capernaum, L-a întâmpinat un ofiţer roman – sutaş îl numeşte Evanghelia, adică un ofiţer care era comandantul a o sută de soldaţi –, şi acesta I-a zis: ,,Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, chinuindu-se cumplit’’. Era ordonanţa lui personală, probabil. A cerut vindecarea pentru slujitorul său, iar Domnul i-a răspuns: ,,Venind, îl voi vindeca’’.

         Sutaşul, însă, L-a surprins pe Hristos, şi ne surprinde şi pe noi pe toţi, cu un răspuns cât se poate de impresionant: ,,Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai zi cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun unuia:Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face.’’ Şi văzând Domnul logica aceasta simplă, dar justă, a sutaşului, S-a întors către ceilalţi şi le-a zis: ,,Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credinţă. Şi zic vouă că mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în împărăţia cerurilor, iar fiii împărăţiei vor fi aruncaţi în întunericul cel mai dinafară; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor. Şi a zis Iisus sutaşului: Du-te, fie ţie după cum ai crezut! Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela’’.

         Iubiţi credincioşi,

         Nu multor oameni le-a adresat Hristos cuvinte frumoase ca cele din evanghelia de astăzi. Pe puţini i-a lăudat pentru credinţa lor, însă, sutaşul acesta ne impresionează cu atât mai mult, cu cât el nici nu făcea parte din rândurile poporului ales; nu era dintre iudeii care cunoşteau Legea. Era păgân, roman, şi, de aici şi impresia puternică pe care a produs-o tuturor. El venise în Ţara Sfântă ca şi cotropitor, pentru ca apoi să se lase cucerit el însuşi de credinţa celor cotropiţi, pentru că, citim în Sfânta Evanghelie că acesta nu doar îi admira pe evrei pentru credinţa lor, dar a devenit şi ,,ctitorul’’ sinagogii lor: ,,Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, căci iubeşte neamul nostru şi el ne-a zidit sinagoga’’ (Lc.7,4-5).

         Ceea ce ne impresionează la sutaşul de astăzi este, în primul rând, rugăciunea pentru sluga sa. Câţi dintre noi putem pretinde că ne rugăm cu aceeaşi vrednicie, nu pentru aproapele, ci pentru cei din familia noastră măcar? Sutaşul de astăzi s-a rugat nu pentru unul dintre aceştia, ci pentru slujitorul lui!… Ce suflet mărinimos la acest păgân care îşi trata ordonanţa ca pe o persoană vrednică de a se ruga pentru ea!…

         În al doilea rand, pornind de la faptul că Hristos a ascultat rugăciunea sutaşului şi i-a tămăduit bolnavul de acasă, suntem încurajaţi să credem că şi rugăciunile noastre de aici, de la biserică, pentru cei de acasă – fie că sunt ocupaţi peste măsură, fie că sunt bătrâni şi neputincioşi, fie că sunt bolnavi, ca slujitorul de astăzi – pot fi ascultate. Dacă Hristos a ascultat rugăciunea unui păgân, vindecând de la distanţă pe slujitorul lui, de ce am crede noi că ar putea rămâne neascultată rugăciunea noastră?

         Ce altceva ne-a mai impresionat la ofiţerul de astăzi? Câţi dintre dumneavoastră, dacă aţi fi fost în locul lui şi aţi fi aflat că are de gând să vină Hristos în casa dumneavoastră, nu aţi fi ,,luptat’’ cu tot dinadinsul să-I fiţi gazdă, în loc să vă gândiţi la nevrednicia proprie? Domnul era gata să-i facă sutaşului cinstea de a veni în casa lui, iar acela, în loc să fie mândru de această onoare pe cale să i se facă, a arătat o uimitoare smerenie. Nu a dorit cinste, nu a căutat o astfel de faimă, ci a preferat mai degrabă să îmbrăţişeze smerenia, şi cu aceasta L-a ,,cucerit’’ pe Domnul.

       Se ştia păgân, se ştia murdar, se ştia vinovat de multe, aşa cum suntem şi noi. A preferat, însă, cinstei şi onoarei de a-L avea pe Hristos oaspete în casa lui, smerenia de a se considera nevrednic să fie gazda lui Dumnezeu. Este motivul pentru care Hristos l-a lăudat astăzi pe sutaş ca pe puţini alţii. Şi încă ceva a mai fost: credinţa sa puternică, pentru că ,,i-a zis Iisus: Du-te, fie ţie după cum ai crezut! Şi s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela’’. Auziţi ce credinţă! Pe cât de simplă, pe atât de puternică! De ce zic simplă? Pentru că el, potrivit formării sale militare, s-a gândit că lucrurile stau şi la Dumnezeu la fel de simplu ca în armată, şi de aceea a zis: ,,…zi numai cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia:Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face.’’Aşa trebuie să fie şi la Dumnezeu, s-a gândit, simplu sutaşul. Dacă El este Stăpânul lumii, nu trebuie decât să poruncească şi se vor împlini toate întocmai.

          Impresionantă credinţa puternică şi deloc sofisticată a acestui militar păgân, care le-a dat o lecţie teribilă iudeilor astăzi. De aceea, să învăţăm de la el:

          Unu: Să ne rugăm, pentru că este de folos şi primeşte Dumnezeu rugăciunea noastră de aici de la biserică pentru cei care nu vin cu noi la rugăciune, dar pe care îi putem purta în minţile şi inimile noastre întocmai cum purta acest sutaş pe slujitorul său în inima şi în rugăciunea sa;

          Doi: Să luăm exemplu de credinţă, pe cât de simplă pe atât de puternică, de la acest păgân care, necunoscând mai nimic despre Domnul, i-a intuit totuşi puterea, iar pentru faptul că a dovedit dragoste faţă de ,,casa’’ Sa, Dumnezeu i-a luminat duhul mai mult decât celor ,,aleşi’’;

          Şi, trei: Să căutăm la smerenia lui şi să nu ne lăsăm nicicând biruiţi de mândrie ori de prea buna prerere despre noi înşine, de gândul că noi am fi ,,gazde bune’’ale lui Hristos, în loc să ne vedem slăbiciunile şi nimicnicia noastră.

          Iată câte lucruri frumoase putem învăţa astăzi de la un păgân, dar de la un păgân care şi-a lipit inima de ,,casa’’ lui Dumnezeu şi a contribuit la construirea ei, aşa după cum fac şi astăzi o seamă de buni credincioşi, cărora Biserica noastră le este recunoscătoare şi se roagă pentru ei. Sutaşul de astăzi ne-a dat un exemplu teribil şi de rugăciune, şi de credinţă, şi de smerenie. De aceea, să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne agonisim şi noi aceste virtuţi, dar să ne deprindem şi a iubi ,,casa’’ Domnului, adică biserica Sa, în care ne botezăm, ne cununăm şi în care trebuie să păstrăm legătura permanentă cu El prin spovedanie, prin Sfânta Împărtăşanie şi prin celelalte Taine sfinte ale Bisericii, Amin.

†SEBASTIAN

Episcopul Slatinei şi Romanaţilor

 

(PREDICI LA DUMINICILE DE PESTE AN-SLATINA 2011)

Categorii:Predici
 1. iulie 10, 2011 la 1:13 pm

  ffff frumos!!!!!!!

 2. Ilaria
  iunie 30, 2012 la 1:09 pm

  Cu adevarat frumos si in acelasi timp un avertisment pentru noi, marii ortodocsi buni la palavre si la sfaturi dogmatice pentru altii.
  Un mic amanunt as dori sa mai aduc in discutie : parintele Timotei spunea ceva despre copii, ca la nastere ei au deja un diavol in inima si prin Taina sf.Botez, ei devin curati ostasi ai lui Hristos. Asa cum am vazut, multi „ortodocsi” de Duminica , stralucitori si cu nume de ingeri i-au dat lectii parintelui ca nu este asa, este imposibil. Trebuie sa stie acestia ca in urma afirmatiilor lor nebunesti , stau impotriva infricosatoarei Taine a sfantului Botez instituita de Mantuitorul si intarita de sFintele canoane. Daca e asa cum spun ei, atunci sa mearga dumnealor sa protesteze la toate bisericile pentru a scoate din slujba botezului cuvintele : TE LEPEZI DE SATANA ? si nasul : MA LEPAD. TE UNESTI CU HRISTOS ? MA UNESC CU HRISTOS. In logica si constiinta impacata a acestor dragi ortodocsi de Duminica, aceste cuvinte nu-si mai au rostul (ironic vorbind).

 3. Ilaria
  iulie 3, 2012 la 1:19 am

  @ administratorilor blogului APOLOGETICUM
  Rusine sa va fie pentru modul mincinos si fals cu care practic continuati munca murdara a lui saccsiv. Am crezut ca acum veti trage macar voi niste invataminte si va veti schimba urmand linia adevarata crestin ortodoxa si respectand regula bunului simt. Dar voi nu faceti decat sa perpetuati pe mai departe minciunile sfruntate, calomnia si pervertirea programata a cititorilor blogului saccsiv. Nu ati tras nici o invatatura din tot ce s-a intimplat ci continuati manipularile ordinare invitand oamenii sa se agate de un mit inexistent numit saccsiv , hranindu-i mai departe cu otrava urii si a ignorantei. Continuati sa directionati oamenii pe canalele intereselor voastre obscure in loc ca in sfarsit sa puneti capat acestei nebunii sfatuind oamenii sa se intoarca la biserica, la Taine si la preoti. Rusine sa va fie pentru stilul murdar prin care continuati si invitati comentatorii la terfelirea unui preot despre care stiti foarte bine ca este un preot, pentru blestemele pe care le ingaduiti iarasi pe blogul saccsiv cu atita usurinta. Vedeti ca si pentru voi este valabil proverbul „minciuna are picioare scurte”. Macar aveti bunul simt sa interziceti defaimarile in vazul tuturor la adresa preotilor bisericii ortodoxe si la ce are biserica mai de pret pentru ca daca Dumnezeu nu s-a lasat batjocorit de saccsiv, nu se va lasa batjocorit nici de voi, fiti fara grija.
  Rusine tuturor celor care il plang doar pe un raufacator care si-a primit rasplata si pe care nu l-a mai rabdat Dumnezeu sa loveasca in biserica, dar nimanui nici macar nu-i pasa de oamenii care au fost pagubiti de acesta, nimeni nu a avut nici macar bunavointa sa se intereseze de acesti oameni. Ia avut in grija sfantul Mina, ocrotitorul si aparatorul pagubitilor. Toata lumea il plange pe un escroc mincinos dar loveste si musca slujiorii bisericii.
  Rusine sa le fie tuturor blogurilor care se pretind ortodoxe pentru modul in care i-au tinut isonul si i-au acordat girul lui saccsiv chiar si cand era limpede ca lumina zilei ca acesta sapa la temelia bisericii si la darimarea sufletelor ! sacrificiu total pe altarul luptei antisistem.
  Rusine sa le fie acelor bloguri „ortodoxe” care au avut intelegeri ascunse cu saccsiv incat mai postau cate un articol de critica la adresa lui saccsiv, observau atent comentatorii care intrau sa-l critice apoi furnizau datele personale ale acelor comentatori lui saccsiv spre a-si cunoaste oponentii. Pentru ca nu de putine ori, sa constatam cu mare stupoare ca administratorii respectivelor bloguri ce-l „incriminau” pe saccsiv postau linistiti pe blogul saccsiv si erau unii dintre cei mai temuti aparatori ai lui saccsiv si ideilor propagate de acesta. Se stiu ei care sint aceia ( tacerea si consternarea lor este de inteles).
  Felicitari si binecuvantare pentru singurele bloguri ortodoxe ( Razboi Intru Cuvant si Pelerin Ortodox) care au avut curajul sa scrie, sa arate adevarul ratacirilor lui saccsiv si gravitatea fenomenului care a luat amploare acolo sau macar au ingaduit niste semnale de alarma. Felicitari si Domnul sa-i ocroteasca pentru felul demn in care au infruntat calomnii , amenintari si mizerii de neimaginat doar pentru ca nu au mers pe linia impusa de saccsiv si au ramas in adevar.
  Doamne ajuta, va rog sa iertati. Odata cu acest comentariu, inchei si referirile la aceste iude care lucreaza de zor la rapirea sufletelor. Ramin in schimb cititoare si comentatoare fidela a acestui blog, la si in ton cu articolele ce vor urma si-i invit si pe prietenii mei ca de acum sa inceteze absolut orice referire la acei oameni rai si sa discutam in topic cu articolele. Va multumesc din suflet.

 4. Dorian
  iulie 4, 2012 la 10:22 pm

  Pfffaii ! acum discutii interminabile. Ca-n totdeauna dupa rezbel, vorbe si vorbe.
  Ilaria
  Gata, s-a terminat, trupa noastra este in regula.

 5. Marian exNorvegia
  iulie 4, 2012 la 11:13 pm

  Iubitilor, misiunea noastra s-a cam incheiat….program liber de voie. De acuma sa-i mai lasam si pe preoti sa-si faca treaba pentru care au fost chemati. Corabia ns.a ridicat drapelul alb si se intoarce in Spania pentru a-si continua periplurile pe mapamond. Navigam lin pentru a nu deranja rechinii din adincuri care au foarte multa treaba, deoarece…….(it was just a good business :)) )
  @Floarea
  N-am stiut ca ai fost clandestina pe corabia noastra. Daca vrei, te luam cu noi in Spania…de acolo navigam spre Brazilia.
  Ps : multumesc frunos pentru urarile de bine. Si eu iti doresc multa sanatate, binecuvantare si bucurii tie si familiei tale si sa te binecuvanteze pe tine Dumnezeu cu un sot bun, iubitor si cu adevarat credincios ca sa intemeiati o familie frumoasa, cu copii multi si sa-l bucurati pe Hristos. Mila Domnului sa-ti urmeze tie in toata viatza Floarea :))

 1. iulie 10, 2011 la 12:04 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: