Prima pagină > BISERICA ELADEI, Mari duhovnici > SCRISOAREA MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU CĂTRE PRIM-MINISTRUL ELADEI, ANTONIOS SAMARAS

SCRISOAREA MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU CĂTRE PRIM-MINISTRUL ELADEI, ANTONIOS SAMARAS


CITIŢI ŞI:

https://acvila30.wordpress.com/2012/06/13/declaratia-mitropolitului-serafim-de-pireu-despre-piesa-de-teatru-corpus-christi/

https://acvila30.wordpress.com/2012/06/11/sfantul-sinod-permanent-al-bisericii-elene-nu-a-dat-nimanui-imputernicire-sa-depuna-plangere-impotriva-autorilor-piesei-de-teatru-blasfematoare/

https://acvila30.wordpress.com/2012/06/08/sfantul-sinod-al-bisericii-eladei-contra-unei-piese-de-teatru-blasfemiatoare-sustine-nasterea-celui-de-al-treilea-copil-in-tracia-vizita-arhiepiscopului-la-presedinte-si-la-prim-ministru/ 

SCRISOAREA MITROPOLITULUI SERAFIM DE PIREU

 CĂTRE PRIM-MINISTRUL ELADEI, ANTONIOS SAMARAS

Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolit de Pireu, a trimis o scrisoare d-lui prim-ministru Antonis Samaras, în care îşi exprimă indignarea faţa de susţinerea piesei de teatru “Corpus Christi” de către persoane din Organizaţia de Tineret a partidului acestuia (Noua Democraţie).

 

COMUNICAT

În Pireu, 21 iunie 2012

 

Excelenţei Sale,

D-lui Antonios Samaras – prim-ministru

 şi preşedinte al Partidului Noua Democraţie

Λεωφ. Συγγροῦ 340

176 73 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

 

          Excelenţa Voastră, D-le Preşedinte,

 

          Exprimându-ne calde cuvinte de felicitare pentru numirea dumneavoastră ca prim-ministru, vă urăm din inimă succes în datoria foarte dificilă pe care v-aţi asumat-o, precum şi ajutor nemijlocit şi har de la Atotsfântul Dumnezeu.

          Am citit cu mare indignare şi profundă repulsie scrisoarea respectabilului domn Νikοs Sotiropulos, Responsabil al Departamentului pentru Cultură al Organizaţiei de Tineret a Partidului Noua Democraţie [în continuare – ΟΝΝΕD], publicată în organul jurnalistic al trustului d-lui Alafouzou ,,KATHIMERINI” (http://news.kathimerini.gr/ 4dcgi/_w_articles_columns_2_19/06/2012_486087) din 19/6/2012 (al cărui post de televiziune – SKAI – l-a prezentat pe SYRIZA ca fiind înaintea Partidului Noua Democraţie în procente), scrisoare de susţinere a celor implicaţi în mizerabila, obscena şi vulgara piesă de teatru „Corpus Christi”,  a scriitorului american Terrence McNally, conform propriei declaraţii, homosexual, [piesă de teatru] condamnată anterior şi de către Sfântul Sinod al Bisericii Eladei (http://www.ecclesia.gr/greek/ holysynod/anakoinothenta.asp?id=1518&what_sub=announcehttps://acvila30.wordpress.com/2012/06/08/sfantul-sinod-al-bisericii-eladei-contra-unei-piese-de-teatru-blasfemiatoare-sustine-nasterea-celui-de-al-treilea-copil-in-tracia-vizita-arhiepiscopului-la-presedinte-si-la-prim-ministru/ ) ca atac imoral şi insultă împotriva neprihănitei noastre credinţe, [scrisoare] în care apare caraghioasa argumentaţie „că au fost persecutaţi pentru insultarea celor dumnezeieşti. Această mişcare pune pe gânduri orice cetăţean liberal, care deja trăieşte în fiecare zi fascizarea treptată a societăţii elene. Elada nu este şi nu trebuie să devină Iran. Este parte a lumii occidentale, iar libertatea expresiei, a artei şi a ştiinţei îi este absolut garantată”.

        Aşadar, d-le Preşedinte, potrivit opiniei Responsabilului Departamentului de Cultură al Tineretului Partidului Excelenţei Voastre, atribuirea răuvoitoare a obscenelor, perverselor şi mizerabilelor patimi Dumnezeului celui veşnic, prin care se anulează  complet fiziologia şi ontologia umană constituie „libertatea expresiei artei şi ştiinţei?

          Continuă însă acest tânăr naiv al Partidului dumneavoastră: ,,Existenţa sau aplicarea strictă a prevederilor evident anticonstituţionale şi în opoziţie cu legislaţia Comunitară şi Europeană, dar şi cu recenta  noastră jurisprudenţă, este cu totul problematică.

        Persecuţiile opiniilor, ca cele care l-au condus pe Socrate la cucută, pe oamenii de ştiinţă la crematoriile naziştilor, iar pe artişti la gulagurile lui Stalin, trebuie să fie dezaprobate”, arătând că este cu totul paralel cu cultura noastră legislativă, cu toate că poartă titlul zgomotos de Responsabil al Departamentului pentru Cultură, deoarece codul penal prevede o sancţiune pentru blasfemia răuvoitoare la adresa celor dumnezeieşti (delict care este evident în scenariul respectivei piese de teatru), în mod sigur nu ca să apere persoana rănită a Atotsfântului Dumnezeu, El neavând nevoie de apărare umană şi de reprimare penală, ci pentru coeziune socială, deoarece orice om cu mintea la cap sesizează ce poate urma atunci când orice om se trezeşte să insulte obscen  pe Dumnezeul semenului său, nerespectând libertatea conştiinţei religioase a altuia şi, în consecinţă, a majorităţii Neamului nostru bine-credincios.

               Din acest motiv, [în codul penal] nu este vizată critica negativă a oricărei confesiuni religioase, nici măcar contestarea existenţei lui Dumnezeu, ci doar blasfemia rău-voitoare. Prin urmare, confuzia de noţiuni ce reiese din scrisoarea d-lui  Responsabil al Departamentului pentru Cultură al ΟΝΝΕD este evidentă.

          Sus-numitul îşi încheie scrisoarea sa scriind: ,,Ca organizaţie de tineri a Partidului Noua Democraţie suntem alături de actorii care au fost persecutaţi; pentru că noi considerăm că o societate deschisă este aceea în care oricine nu e de acord sau contestă majoritatea trăieşte în siguranţă şi în libertate”.

          Ne întrebăm: Respectivul reprezintă tineretul Partidului Noua Democraţie sau tineretul Partidului SYRIZA, pentru că printr-o coincidenţă misterioasă tezele şi opiniile lui false, contrafăcute şi inacceptabile exprimă ad-hoc idolul lumesc al Partidului SYRIZA şi al şefilor Noii Ordini?!

           Rămâne deci inexplicabil din ce motiv Responsabilul Departamentului pentru Cultură al Tineretului Partidului Excelenţei Voastre s-a grăbit să sară în ajutorul blasfematorilor, ca şi cum ar fi încercat să primească certificat de legalism din partea partidului SYRIZA şi a celor de un cuget cu el.

          Dacă declaraţiile respective nu vor fi dezaprobate imediat de către Partidul dumneavoastră, opinia predominantă că ,,un câine alb sau un câine negru e tot una” se va dovedi, din nefericire, adevărată. De altfel, nu uităm faptul că sub Konstantinos Karamanli – prim-ministru şi sub Marieta Ghianakou – ministru au fost excluşi din şcoli clericii Bisericii Ortodoxe, care activau ca şi consilieri duhovniceşti, lucru care timp de 20 de ani nici măcar Partidului PASOK – aflat la guvernare – nu i-a trecut prin minte.

          Excelenţa Voastră, d-le Preşedinte, recunosc sarcina grea pe care v-o asumaţi pentru salvarea preaiubitei noastre patrii şi recunosc schimbarea orientării partidului dumneavoastră, pe care îl faceţi să graviteze în jurul principiilor poporului elen, dar gestionarea comportamentelor respectivului domn, va trebui să constituie o grijă prioritară a dumneavoastră în conducere, pentru că practici şi convingeri ca cele de mai sus au condus la această decădere şi sărăcire a vieţii publice, deoarece contestând dimensiunea duhovnicească a persoanei umane şi complotând împotriva Dumnezeului Celui veşnic, am răsturnat şi am subminat valorile şi idealurile, cu consecinţa evidentă de a trăi cotidianul tragic pe care-l experiem după faimoasa axiomă lui Dostoievski: „Fără Dumnezeu toate sunt permise”.

          În încheiere aş dori ca d-l Responsabil al Departamentului pentru Cultură al ΟΝΝΕD să ne declare public, dacă ne dă dreptul şi permisiunea să prezentăm o lucrare teatrală ,,artistică” în care să apară tatăl său vânzându-se pe bulevardul Syngrou [loc de întâlnire al narcomanilor şi al homosexualilor în Atena  – n.tr.], iar mama sa prostituându-se pe bulevardul Fylis.

           Aştept acordarea permisiunii respective de la acest tânăr „liberal”, progresist şi încrezător, deoarece în numele libertăţii de expresie a artei se va scrie şi se va prezenta şi o astfel de piesă obscenă,  insultătoare, neîntemeiată şi mizerabilă.

 

Cu respect şi rugăciuni 

MITROPOLITUL 

† Serafim de Pireu

 

Traducere: https://acvila30.wordpress.com/; sursa: http://www.imp.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=58:2012-06-21-21-22-54&catid=12:daynews&Itemid=136 & romfea.gr   

Copyright

Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [https://acvila30.wordpress.com], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştireahttps://acvila30.wordpress.com.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: