Prima pagină > Cuvinte de folos > LA CE FOLOSESC DRACII?

LA CE FOLOSESC DRACII?

LA CE FOLOSESC DRACII?

„Toate ni le-a rânduit Dumnezeu bune.”

„Toate cele ce sunt le-a făcut Dumnezeu spre folosul nostru. Îngerii ne păzesc şi ne învaţă, iar dracii ne ispitesc spre a ne smeri și a alerga la Dumnezeu. Prin ei, aşadar, ne izbăvim de înălţare şi de nepăsare, de frica ispitelor. Sau, iarăşi, prin cele plăcute ale lumii, prin sănătate, bunăstare, tărie, odihnă, bucurie, lumină, cunoştinţă, bogăţie, sporirea în toate, starea de pace, bucuria de cinste, stăpânirea, belşug şi prin toate cele socotite bune în viaţa aceasta, suntem ridicaţi la mulţumire şi la recunoştinţă faţă de Făcătorul de bine, ca şi la iubirea Lui şi la facerea, după putinţă, a binelui, avându-l ca datorie firească să răsplătim darurile, prin facerea de bine. Iar prin cele socotite neplăcute, prin boală, greutăţi, osteneală, neputinţă, întristarea fără de voie, întuneric, neştiinţă, sărăcie, neizbândă în toate, frică, păgubire, necinste, durere, lipsă, şi prin toate cele potrivnice celor spuse înainte, venim la răbdare, smerenie şi bună nădejde în veacul viitor. Dar nu numai atât, ci şi în veacul de acum ni se fac pricină de mari mângâieri. Deci toate ni le-a rânduit Dumnezeu bune, în chip minunat, pentru bunătatea Sa negrăită.”

(Sfântul Petru Damaschin, Învățături duhovnicești, în Filocalia V, traducere din greceşte, introducere şi note de pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, Editura Humanitas, Bucureşti, 2001, p. 141)

Sursa: doxologia.ro

Categorii:Cuvinte de folos
 1. cornel stelus
  ianuarie 29, 2012 la 9:02 pm

  Acum vreo patru ani, la Sfantul Munte, am intalnit la chilia Sfintii Arhangheli de la schitul Colciu, pe parintele Gherasim. La 90 si ceva de ani, traia singur pe o movila de pamant in niste ruine. Mi-a povestit despre Sfantul Atanasie Athonitul , printre altele, si urmatoarele fapte : Incercand sfantul sa construiasca un locas pe sfantul munte unde sa slujeasca sfintele slujbe, exact ca in legenda de la Manastirea Curtea-de Arges, ceea ce construia ziua, noaptea veneau „aia” si demolau. Azi asa, maine asa, la un moment dat , sfantului i s-a pus pata, inarmat cu rugaciunea, i-a strans pe toti dracii,i-a incolonat, si-i ducea la mare sa-i inece, sa scape odata de ei.La tarm insa, ii apare Preacurata Nascatoarea de Dumnezeu, si-l striga:
  – Athanasie, stai! Unde-i duci pe astia?
  – Apoi ce sa fac , Maica preacurata, ca uite vreau sa construiesc si eu un locas de slujire lui Hristos si astia nu ma lasa, ce ridic eu ziua , astia vin noaptea si darama! Ma duc la mare sa- i inec…
  – Stai asa , Athanasie, du-i inapoi. Du-i inapoi, ca fara astia nu se va mai ,mantui nimeni!
  – Si eu cum sa construiesc o biserica cu astia care ma saboteaza mereu?
  – Angajaza mai multi lucratori, constuieste, intr-o singura zi biserica , si apoi slujeste in ea Sfanta Liturghie imediat, chiar la miezul noptii. Si asa facand, Sfantul Athanasie, a terminat biserica de construit, si la miezul noptii a slujit Sfanta Liturghie. Si umblau dracii stoluri , ca ciorile in jurul unei balti si nu puteau nici sa se atinga, ca slujea Sf. Athanasie in biserica. De atunci, se spune, a ramas randuiala in Sfantul Munte ca sa se slujasca incepand cu miezul noptii dumnezeiestile slujbe.Mai spunea parintele Gherasim , ca intr-adevar inainte de a deveni gradina Maicii Domnului, au locuit acolo inchinatori la idoli, ca in drumurile sale pe cararile Athosului, a gasit ramasite de altare idolesti.
  In manastirea Marea Lavra , tot din sfantul munte, se afla palmierul Sf, Athanasie, unde se pare ca , intr-o situatie similara, cand diavolii ii tot faceau stricaciuni, i-a strans si i-a legat sa stea acolo sa nu mai umble sa faca prostii. Marturia unui prieten care a fost acolo, spune ca intr-adevar , daca stai putin sub acel palmier, ti-o iau gandurile razna , fara sa le poti stapani.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: