Prima pagină > Noi pagini de Sinaxar > COMPLETĂRI LA SINAXARUL DIN 22 SEPTEMBRIE: CUVIOŞII COSMA ŞI IONA

COMPLETĂRI LA SINAXARUL DIN 22 SEPTEMBRIE: CUVIOŞII COSMA ŞI IONA

22 SEPTEMBRIE:
POMENIREA SFÂNTULUI CUVIOS COSMA ZOGRAFITUL,
CARE A PUSTNICIT ÎN SFÂNTUL MUNTE


Sfântul Cosma era originar dintr-o familie de viţă nobilă din Bulgaria. Părinţii lui l-au educat creştineşte şi l-au pus să înveţe carte elină şi slavonă. Dorinţa lor era să-l însoare. El însă, atras de dragostea lui Hristos, a plecat pe ascuns în Sfântul Munte şi a fost tuns monah în Mănăstirea bulgărească Zografu. Aflându-se odată la praznicul Buneivestiri în Mănăstirea Vatopedi, a văzut o femeie slujind în biserică şi în trapeză. Foarte mâhnit la început pentru această încălcare a canoanelor monahale, s-a bucurat mult, când a fost înştiinţat că era Maica Domnului, care i s-a arătat în acest fel.
După ce a trecut puţin timp, a fost hirotonit preot şi s-a predat cu totul rugăciunii şi slujirii fără cârtire în mănăstire. Într-o zi, în timp ce se ruga înaintea icoanei Născătoarei de Dumnezeu şi cu lacrimi fierbinţi o ruga să-i arate felul în care se va mântui, a auzit un glas care-i zicea: ,,Să pleci din mănăstire şi să te linişteşti singur’’. Ascultător faţă de voia dumnezeiască, s-a liniştit de atunci, cu binecuvântarea egumenului, într-o chilie din apropierea mănăstirii.

Peste câţiva ani, desăvârşit în toate virtuţile, s-a învrednicit să primească de la Dumnezeu harisma vederii-înainte şi pentru o lungă perioadă de timp a fost duhovnicul multor monahi. Către sfârşitul vieţii i s-a arătat Hristos şi i-a prezis că va suferi multe de la demoni, înainte de a-l muta în Împărăţia Sa. Cu două zile înainte de adormirea sa, l-a vizitat căpetenia demonilor cu escorta şi cu un toiag l-a bătut peste tot trupul atât de sălbatic, încât l-a lăsat pe jumătate mort. După două zile, pe 22 septembrie 1323, Cuviosul Cosma s-a împărtăşit, I-a mulţumit lui Dumnezeu şi şi-a dat sufletul în pace.

În timpul slujbei de înmormântare, pe care i-au cântat-o fraţii săi, s-au adunat toate animalele şi păsările pustiei şi urmau în linişte până acolo unde a avut loc îngroparea. Atunci, toate au scos un strigăt puternic şi s-au risipit iarăşi în pustie. După 40 de zile, când monahii i-au deschis mormântul, ca să mute cinstitele lui moaşte în mănăstire, nu l-au găsit înăuntru şi nimeni până astăzi nu ştie ce s-a întâmplat, fără numai Dumnezeu.

POMENIREA CUVIOSULUI PĂRINTELUI NOSTRU IONA, CTITORUL MĂNĂSTIRII BUNEIVESTIRI DE LA IAŞEZERO


Cuviosul Iona, ctitorul Mănăstirii Buneivestiri a Născătoarei de Dumnezeu într-o regiune pustie de lângă lacul Iaşezero, a trăit în primii ani ai ţarului Ivan al IV-lea cel Groaznic (1533-1584). Iradierea lui duhovnicească a atras un mare respect din partea familiei ţariste şi preţuirea unor sfinţi, precum a Sfântului Irinarh de la Solovăţ (pomenit pe 17 iulie), care veneau în mănăstire. A adormit în pace la începutul veacului al XVII-lea.


(Trad. Frăţia Ortodoxă Misionară “Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: Noul Sinaxar al Bisericii Ortodoxe)

  1. Caliopie
    septembrie 24, 2010 la 12:11 am

    SFINTILOR CUVIOSI,COSMA CEL MULTPATIMITOR SI AL LUI DUMNEZEU FIU,LUAT TAINC DE EL SI IONA,POPULATOR DE PUSTIE PRIN CTITORIRE DE SFANTA MANASTIRE,RUGATI-VA LUI DUMNEZEU SI MAICUTEI DOMNULUI,CARE V-A ADAPOSTIT SI RASPUNS IN NEVOI,SA DARUIASCA POPORULUI BINECREDINCIOS ORTODOX,PUETERE MULTA SI LUMINA SPRE ADEVARATA CALE DE ALES,CONDUCATORILOR BISERICII TALE.AMIN!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: