Prima pagină > PATRIARHIA BULGARIEI, PATRIARHIA MOSCOVEI, Ştiri > Sfinţii martiri din Bulgaria, adoptaţi de Biserica Ortodoxă Rusă

Sfinţii martiri din Bulgaria, adoptaţi de Biserica Ortodoxă Rusă

Sfinţii martiri din Bulgaria, adoptaţi de Biserica Ortodoxă Rusă

 

 

Sfinţii martiri din Bulgaria, adoptaţi de Biserica Ortodoxă Rusă

Biserica Ortodoxă din Rusia a decis ca sfinţii de la Batak, canonizaţi în luna mai de Biserica Ortodoxă Bulgară, să fie adoptaţi în calendarul ortodox rusesc, astfel încât şi creştinii din Rusia să-i cinstească pe aceşti mucenici ai vremurilor relativ recente. Această hotărâre a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condus de Patriarhul Kiril, informează „Ziarul Lumina”.

IPS Mitropolit Ilarion Alfeev, şeful Departamentului de relaţii externe al Patriarhiei, a prezentat un referat despre sfinţii bulgari, în care a arătat motivele introducerii lor în calendarul ortodox rusesc. Decizia finală a sinodului a fost favorabilă acestui demers. Biserica Rusă îi îndeamnă pe credincioşii ei să se închine sfinţilor martiri de la Batak, ucişi în 1876 de trupele de ocupaţie otomană. Episodul masacrului de la Batak este un punct sensibil în istoria Bulgariei şi a relaţiilor ei cu statul turc. De curând, minoritatea turcă din Sofia a cerut în mod oficial permisiunea ridicării unei moschei, lucru care a readus în discuţie vechile resentimente istorice dintre bulgari şi turci, care îşi au în mare parte originea în acest eveniment de la Batak, când circa 30.000 de bulgari au fost omorâţi de trupele turceşti.

Sursa:basilica.ro
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: