TIMIŞORENI, NU ŞTIŢI CE CEREŢI! ÎN CAZUL ACESTA SINODUL BOR A DECIS INSPIRAT, CA UN SFÂNT SINOD!
TIMIŞORENI, NU ŞTIŢI CE CEREŢI!
ÎN CAZUL ACESTA SINODUL BOR A DECIS INSPIRAT, CA UN SFÂNT SINOD!
Mitropolitului Banatului i s-a retras dreptul de semnătură
Decizia a fost luată vineri de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Surse apropiate de Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu ne-au declarat că în luarea acestei decizii au fost invocate argumente legate de o serie de obligaţii canonice pe care le are un înalt ierarh şi care presupun vizitare de parohii, participare la liturghii, obligaţii care nu mai puteau fi îndeplinite în totalitate, ţinând cont de starea de sănătate din prezent a mitropolitului Banatului.
Însă acest lucru nu are nici o legătură cu retragerea dreptului de semnătură, pentru că starea de sănătate nu a afectat în nici un fel capacităţile intelectuale ale înaltului ierarh, care ar fi putut în continuare să desfăşoare aceste activităţi administrative. Practic, prin decizia de vineri Înalt Prea Sfinţiei Sa Nicolae Corneanu i-a fost luată ultima atribuţie importantă legată de exercitarea funcţiei sale.
Un gest de încurajare a ecumenismului, “taxat” de Sfântul Sinod
Nu este prima dată când la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se ia în discuţie retragerea de prerogative mitropolitului Banatului. În 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a analizat un gest ecumenic de deschidere, făcut de Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu care, la sfinţirea bisericii greco-catolice “Maria Regina Păcii”, la care a luat parte alături de Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, şi de alte importante feţe bisericeşti, a ridicat potirul pentru împărtăşanie şi l-a dus la buze.
Acest gest, pur simbolic, şi încurajator pentru ecumenism a fost luat în discuţie de Sfântul Sinod, vehiculându-se posibilitatea caterisirii sau pensionării mitropolitului Banatului.
Se pare că datorită largii susţineri pe care o are Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, Sfântul Sinod a decis atunci să nu aplice nici o sancţiune în acest caz, precizând însă că “nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină”.
Timisorenii au protestat la Catedrala Mitropolitana

Zeci de timişoreni s-au adunat duminică seara în faţa Catedralei Mitropolitane şi au protestat paşnic împotriva recentei decizii prin care Sinodul Bisericii Ortodoxe Române i-a ridicat ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, dreptul de semnătură, încredinţându-l PS Paisie Lugojeanul, episcop vicar.
„Dată fiind starea de sănătate a ÎPS Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, atribuţiile administrative au fost încredinţate PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, sub îndrumarea şi supravegherea ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhei Române, părintele Constantin Stoica.
„Am venit aici să ne exprimăm public nemulţumirea faţă de felul în care s-a luat această hotărâre. A fost invocată starea de sănătate a Înalt Preasfinţitului Nicolae Corneanu, dar nimeni nu a venit în teritoriu să o verifice”, ne-a declarat una dintre participantele la protest, o domnişoară care a ţinut să se identifice doar cu prenumele – Bianca. Ea a afirmat că deţine informaţii din rândul unor surse care au fost prezente la lucrările Sf. Sinod şi că, în conformitate cu acestea, PS. Paisie Lugojeanul, arhiereul vicar, ar fi declarat în plen că Mitropolitul Banatului nu mai are discernământ şi putere de decizie. „Vreau să vă spun că tatăl meu vorbeşte de mai multe ori pe zi, la telefon, cu ÎPS Nicolae, care e mereu cu judecata limpede. E adevărat că are probleme de sănătate, dar sunt strict fizice”, a adăugat tânăra. În aceeaşi idee a venit şi declaraţia unui reprezentant al Parohiei Sf. Ilie din Fabric. „Astăzi la prânz l-am sunat eu însumi pe Mitropolitul Nicolae. Evident că luciditatea sa era perfectă. L-am înştiinţat despre acest protest. A spus Dumnezeu să va ajute. L-am întrebat cum se simte şi a spus: … Singur. Vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile”.
„Sunt îngrijorată de când am aflat din ziare despre rezultatele vremelnice ale acestei uneltiri”, a punctat şi prof. Viorica Bălteanu, care a adăugat că intelectualii oraşului ar trebui să trimită Patriarhiei un memoriu prin care să ceară revocarea deciziei Sf. Sinod. Până atunci, credincioşii nemulţumiţi, veniţi din mai multe parohii, sunt hotărâţi să repete protestul şi să cheme Timişoara să li se alăture. Ei intenţionează să obţină o autorizaţie de la primărie pentru o asemenea manifestare şi să revină peste câteva zile în atenţia publică.
Mitropolitul Banatului pierde dreptul de semnătură
ziuadevest.ro
EXCLUSIV
Decizie şoc a Sfântului Sinod, vineri, la Bucureşti…
Corneanu: „Ştiţi cum zic englezii şi americanii: No comment”
Surse de la cel mai înalt nivel din cadrul Mitropoliei Banatului au cofirmat pentru ZIUA de Vest că mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, nu mai are nicio putere, după şedinţa de vineri a Sfântului Sinod. În locul său a fost numit, cu atribuţii de mitropolit, Înalt Prea Sfinţitul Irineu, mitropolitul Olteniei. Sfântul Sindod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, să-şi piardă dreptul de semnătură.
Au fost invocate mai multe probleme de sănătate, dar şi unele scandaluri din Arhiepiscopia Timişoara. „S-a invocat că Înaltul nu mai face faţă, că schimbă deciziile Consiliului Eparhial şi că are probleme de sănătate. În locul lui, cu atribuţii de mitropolit, a fost desemnat Înalt Prea Sfinţitul Irineu al Olteniei”, ne-a declarat unul dintre participanţii la Sfântul Sinod. Nicolae Corneanu a glumit şi a spus că se lasă pe mâna lui Dumnezeu. „Ştiţi cum zic englezii şi americanii: No comment. Nu ştiu nimic oficial, probabil că o să aud ce trebuie auzit. Nu am nicio tulburare. Cum vrea Dumnezeu, suntem toţi în mâna lui”, ne-a declarat mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Mai mulţi enoriaşi din Timişoara sunt gata să iasă în stradă, imediat ce vor afla oficial decizia Sfântului Sinod.
Puci contra celui mai longeviv mitropolit?
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, nu are nimic la mână, dar ştie despre ce este vorba în acest caz. „Nu avem informaţii oficiale, până nu avem hotărârea scrisă sau comunciatul de la Sfântul Sinod nu pot face declaraţii. Într-adevăr, pe ordinea de zi a sinodului a fost trecut un punct la starea de sănătate a Preasfinţitului şi administrarea Arhiepiscopiei Timişoarei”, spune Marius Florescu. Prea Sfinţitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, ar fi fost, conform surselor ZIUA de Vest, cel care ar fi reuşit să introducă pe ordinea de zi a Sfântului Sinod punctul în urma căruia mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a rămas fără drept de semnătură. Nicolae Corneanu este mitropolit al Banatului din 1962. El este unul dintre cel mai longevivi mitropoliţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Singurul caz în care un mitropolit nu a rămas până la moarte în funcţie este cel al lui Nicolae Mladin. Mitropolitul Ardealului s-a retras în 1981 din cauza problemelor mentale. Conform Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul este numit pe viaţă. El ar putea fi schimbat doar dacă suferă de boli care îi afectează capacitatea de a lua decizii elementare.
Această scrisoare a ajuns la Sfântul Sinod vineri. Ea este semnată de un grup de preoţ şi credincioşi.
Nimeni nu pare să o fi băgat în seamă…
Proteste pentru mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu
ziuadevest.ro
Prea Sfinţitul Timotei – singurul candidat legal pentru funcţia de mitropolit…
Decizia Sfântului Sinod de a-i retrage dreptul de semnătură mitropolitului Banatului, Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, a stârnit valuri de nemulţumire la Timişoara. Duminică seara, zeci de credincioşi au anunţat că vor protesta pe treptele Catedralei Mitropolitane. Enoriaşii vor să schimbe decizia forului suprem din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Citește și:
Mitropolitul Banatului pierde dreptul de semnătură
Conform Sfântului Sinod, Corneanu nu se mai poate implica în niciun fel în problemele administrative ale Mitropoliei Banatului. Înalt Prea Sfinţia Sa, Nicolae Corneanu, nu vrea să comenteze incredibila decizie venită de la Bucureşti. El le mulţumeşte, însă, credincioşilor care îl susţin.
Corneanu: „Le sunt recunoscător tuturor celor ce mă susţin”
Atribuţiile mitopolitului vor fi preluate de Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanu, epicopul vicar al Timişoarei. El va fi supervizat de mitropolitul Olteniei, Prea Sfinţitul Irineu, singurul care are atribuţii de mitropolit în Banat. Cazul este unul fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Nicoale Mladin este singurul mitropolit care nu a rămas până la moarte în funcţie. Mitropolitul Ardealului s-a retras de bună voie în 1981 din cauza problemelor mentale. „Le sunt recunoscător tuturor celor ce mă susţin, nu doresc însă să vorbesc despre situaţia creată. Va fi cum va vrea Dumnezeu”, ne-a spus, mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Acesta este mitropolit al Banatului din 1962, fiind unul dintre cei mai longevivi mitropoliţi din istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Timotei, Lucian Mic sau Paisie Lugojanu?
Viitorul mitropolit al Banatului va fi ales, cel mai probabil, dintre Înalt Prea Sfinţitul Timotei, mitropolitul Aradului, Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Georgiu Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei sau Preasfinţitul Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Timişoarei. Conform statutului BOR, unul singur dintre aceştia ar putea fi, însă, legal mitropolit. Mitropolitul poate fi ales dintre toţi episcopii şi arhiepiscopii care au o vechime de cel puţin 7 ani într-o eparhie. Prea Sfinţitul Timotei, mitropolitul Aradului, este singurul care îndeplineşte această condiţie. Vârsta sa înaintată nu-l dă, însă, ca favorit. Surse din cadrul Mitropoliei Banatului susţin că, cel mai probabil, lupta se va da între Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Pasie Lugojanu, episcopul vicar al Timişoarei. Pentru asta este, însă, nevoie ca încă doi ani să nu se aleagă mitropolitul Banatului.
Update:
În jur de 40 de enoriaşi, majoritatea de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric, au protestat duminică seara în faţa Catedralei Mitopolitane. Şi trei preoţi fără sutană au participat la mitingul de duminică. Credincioşii sunt supăraţi foc după ce mitopolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a rămas fără drept de semnătură. Oamenii vor ca Sfântul Sinod să revină asupra deciziei în urma căreia Corneanu mai este mitropolit doar de formă. Credincioşii l-au apărat la unison pe mitropolitul Banatului şi l-au acuzat pe Prea Sfinţitul Paisie Lugojanu, episcopul vicar al Timişoarei, care ar fi, conform lor, în spatele acestei decizii. „Vom face un memoriu în scris către Preafericitul Daniel şi către Sfântul Sinod. Sunt convinsă că toţi intelectualii ni se vor alătura în demersul nostru. Ne-au luat orice reper moral şi spiritual prin decizia pe care au luat-o la Bucureşti. Prea Înaltul a fost lovit şi discreditat”, spune profesorul universitar Viorica Bălteanu, unul dintre enoriaşii prezenţi la protest. Dumitru Deheleanu, membru în Consiliul Parohial al Bisericii din Fabric, susţine că enoriaşii vor merge până la capăt. „Am vorbit chiar azi cu Prea Înaltul. Mi-a spus că se simte singur. Nu se aştepta la aşa ceva. Starea sănătăţii sale mentale este excelentă. Noi vom merge până la capăt, decizia Sfântului Sinod trebuie schimbată”, spune acesta.
Mitropolitul Nicolae Corneanu a aflat din presă că şi-a pierdut dreptul de semnătură

ÎPS Nicolae Corneanu a fost mazilit de Sfântul Sinod la sfârşitul săptămânii. În câteva zile, Înalt Prea Sfinţitul va primi decizia prin care i se ia dreptul de semnătură şi i se dă Prea Sfinţitului Paisie Lugojanu.
UPDATE: Aproximativ 50 de timişoreni au ieşit aseară în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de mitropolitul Nicolae Corneanu. Blogul prin care oamenii au fost chemaţi în stradă anunţă că acţiunile vor continua.
La sfârşitul săptămânii trecute, în Banat a ajuns un anunţ care a picat ca un trăsnet pentru credincioşii ortodocşi: Sfântul Sinod, întrunit vineri în şedinţă, i-a retras dreptul de semnătură ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.
„Este vorba de preluarea atribuţiilor administrative de către Preasfinţitul părinte Paisie Lugojanu, având în vedere starea de sănătate a Înalt Prea Sfinţitului părinte mitropolit Nicolae, cu scopul bunei desfăşurări a vieţii bisericeşti în Arhiepiscopia Timişoarei. Starea de sănătate este precară. Înalt Prea Sfinţitul rămâne mitropolitul Banatului, dar sunt probleme punctuale, relaţiile cu autorităţile, cu alte culte, plata salariilor preoţilor şi alte probleme administrative”, a arătat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.
Potrivit sursei citate, rocada de la Mitropolia Banatului, pe plan administrativ, se va face în zilele următoare, iar cel care preia toate sarcinile este Paisie Lugojanu. Conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, supervizorul Prea Sfinţitului Paisie va fi mitropolitul Olteniei, Irimeu. „Are mandat din partea Sfântului Sinod să supravegheze activitatea în Mitropolia Banatului. Supravegherea trebuie să vină din partea unui alt mitropolit, iar cel mai apropiat de Timişoara este cel de la Craiova”, a mai spus Constantin Stoica.
Un caz similar
Preluarea puterii administrative de la mitropolit nu este un caz unic, acelaşi lucru întâmplându-se şi în Moldova. „Este o hotărâre similară cu cea luată în cazul arhiepiscopului Eftimie al Romanului, care este de mai mulţi ani într-o stare de sănătate precară, iar atribuţiile administrative au fost preluate de Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Contestat pe bloguri
Mazilirea Mitropolitului Nicolae Corneanu vine la scurt timp după ce un preot de la Parohia Fabric a declarat public că Paisie Lugojanu şi grupul de interese din jurul său încearcă să îl schimbe pentru că se opune înstrăinării unei clădiri care aparţine parohiei. Scandalul a fost aplanat numai după intervenţia mitropolitului Nicolae Corneanu, care a decis că e mai bine să fie pace şi lucrurile să rămână aşa cum sunt. „Decizia Sfântului Sinod nu are nicio legătură cu acest scandal”, a ţinut să precizeze Constantin Stoica.
Chiar şi aşa, mitropolitul nu a fost anunţat de decizia care îl aşteaptă şi nu a vrut să facă niciun fel de comentarii până la primirea unei decizii scrise. Şocul de la vârful Bisericii Ortodoxe nu s-a resimţit ieri la catedrală, care a fost plină, iar mulţi dintre credincioşi nici nu au ştiut de schimbări. Pe un blog înfiinţat după scandalul din Fabric, Paisie Lugojanu este contestat vehement, iar oamenii sunt chemaţi la acţiuni de susţinere a mitropolitului.
Comentarii recente