Prima pagină > ORTODOXIE > Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou” din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorul

Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou” din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorulCatedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon – Nou” din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorul

Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon - Nou” din Bucureşti şi-a sărbătorit ocrotitorul

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte astăzi, 12 decembrie, pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Sfântul este ocrotitorul multor lăcaşe de cult din ţară şi străinătate. În ziua sărbătorii marelui Ierarh, Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou” din Bucureşti l-a prăznuit într-un mod deosebit. Credincioşii au venit de dimineaţă pentru a se închina moaştelor sale aşezate în curtea sfântului lăcaş. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a sfinţit şi vitraliile din altarul Bisericii.

În cuvântul de învăţătură, Preafericirea Sa le-a explicat credincioşilor cum Sfântul Ierarh Spiridon i-a convins printr-o minune pe cei potrivnici dreptei credinţe, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, că Sfânta Treime este o singură Fiinţă divină.

„Sfântul Spiridon al Trimitundei a suferit din pricina persecuțiilor din timpul împăraților Maximian și Galeriu. A fost un om simplu, dar puternic în credință. A apărat dreapta credință la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Nu era un mare teolog, dar avea convingerea puternică, credința tare că Mântuitorul Iisus Hristos nu este o făptură, ci este Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic, Dumnezeu adevărat Cel deofiinţă cu Tatăl aşa cum mărturisim în Crezul de la Niceea. Şi ca să convingem pe cei potrivnici că Sfânta Treime, deşi sunt Trei Persoane totuşi e un singur Dumnezeu, o singură Fiinţă divină Care izvorăşte din Dumnezeu Tatăl şi se dăruieşte Fiului şi Duhului Sfânt, a luat o cărămidă şi în văzul tuturor a strâns-o cu mâna şi deodată a rămas lut în mână, flacăra s-a ridicat şi apa a căzut. Deci, componentele cărămizii de la început s-au arătat ca fiind într-o unitate. Adesea, în icoane Sfântul apare cu cărămida aceasta a minunii lui în mână prin care a încercat să-i facă pe cei potrivnici Sfintei Treimi să accepte dumnezeirea Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei a fost şi un om milostiv, a mai subliniat în cuvântul său Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Sfântul Spiridon al Trimitundei a fost şi un păstor foarte generos, foarte milostiv. A ajutat o mulţime de săraci în timp de foamete. A ajutat oameni în timp de necazuri. A înviat din mormânt pe fiica sa întrebându-o unde a pus un anumit vas scump pe care l-a împrumutat o femeie şi a venit să-l ceară înapoi. A fost tot timpul vieţii sale un om darnic. Pe când încă nu era episcop şi păzea oile, într-o noapte au venit hoţii să fure o parte din berbecii lui. Şi el i-a găsit pe aceştia înţepeniţi dimineaţa, pentru că puterea lui Dumnezeu i-a orbit, ei au înţepenit şi au rămas aşa. Şi când i-a văzut Sfântul Spiridon şi-a dat seama că Dumnezeu i-a pedepsit pentru intenţia lor rea de a fura oile sau berbecii. Şi atunci Sfântul Spiridon i-a iertat, i-a dezlegat, le-a dat câte un berbec şi le-a spus să nu mai fure”, a mai precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe părintele consilier Remus Marian. De asemenea, au fost acordate distincţii persoanelor care au ajutat la realizarea lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare a Catedralei Mitropolitane, după cum urmează: ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare” pentru clerici a fost acordat Părintelui Ionuţ Corduneanu, Vicar Patriarhal, Părintelui Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi preot slujitor la catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, Paraclis Patriarhal, Părintelui Arhimandrit Dimitrie Irimia, preot slujitor la catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou, Paraclis Patriarhal. Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare” pentru mireni a fost acordat domnului Adrian Nicolae Lemeni, Secretar de Stat pentru Culte. Distincţia de vrednicie „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost acordată părintelui diac. Cristian Grama, coordonatorul coralei catedralei Mitropolitane, precum şi altor persoane.

De asemenea, Patriarhul României a dăruit Catedralei Mitropolitane o cruce de binecuvântare, o Sfântă Scriptură, Ediţia Jubiliară din anul 2008, şi volumul „Autocefalia – Libertate şi Responsabilitate”

 

Sursa: Basilica.ro

Categorii:ORTODOXIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: