Prima pagină > PATRIARHIA SERBIEI > Ortodoxia în Serbia – știri actuale

Ortodoxia în Serbia – știri actuale

VOM PĂZI CREDINŢA ORTODOXĂ!

MONAHI DIN KOSSOVO ŞI-AU PĂRĂSIT MĂNĂSTIREA

şi sunt gata să-şi jertfească şi viaţa pentru Ortodoxie

În Sfânta Mănăstire a Râului Negru din Episcopia de Raşka şi Prizren (ERP) din Kossovo, ieri, 3.05.2010, după Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat şi credincioşi din toate părţile Serbiei şi din satele din împrejurimi, monahii au părăsit mănăstirea. Noul lor loc monastic va fi o regiune din Serbia centrală, pe valea satului Loznica la Cacak. Trei monahi au rămas în mănăstire până în momentul în care o vor preda locţiitorului.

MONAHII SUNT PREGĂTIŢI PENTRU ORICE JERTFĂ

După 27 de ani, Egumenul Nicolae şi-a părăsit mănăstirea. A spus: Nu plecăm din mănăstirea noastră pentru vreun scop lumesc sau aducător de câştig, profitabil. Vrem să păstrăm Credinţa Ortodoxă şi Sfânta Tradiţie şi să rămânem credincioşi părintelui nostru duhovnicesc, Episcopul Artemie, pentru că este un adevărat slujitor al lui Dumenzeu. Toate cele ce se aud de mult timp încoace în jurul Preasfinţiei Sale sunt toate calomnii şi minciuni.

Suntem pregătiţi să primim orice pedeapsă ca represalii din partea autorităţii bisericeşti, pentru că am părăsit mănăstirea.

Convorbirile şi ameninţările vlădicii Amfilohie au fost fără roade. A încercat să-i convingă să nu părăsească mănăstirea. Şi le-a transmis că în cazul în care nu fac ascultare şi pleacă din mănăstire, vor suferi consecinţele şi vor fi trimişi în tribunalul bisericesc.

Într-o declaraţie publică, obştea Mănăstirii de la Râul Negru, în Duminica Tuturor Sfinţilor, 30/17 mai 2010 scrie: “Am cerut permisiunea să părăsim mănăstirea şi să-l urmăm pe episcopul şi părintele nostru duhovnicesc Artemie în locul în care este exilat, dar nu ne-a fost dată. Părăsim mănăstirea pentru că ne-am pierdut încrederea în noua conducere bisericească, din clipa în care l-au îndepărtat pe episcopul Artemie din tronul Episcopiei Raşca şi Prizren, fără niciun motiv şi fără a demonstra nimic din cele cu care-l acuză.

Declarăm că obştii monahale îi este cu neputinţă să rămână în casa, de unde a fost exilat părintele ei duhovnicesc…

Manastir Ţerna Reca

http://mancr.org/2009-03-17-15-07-24/2010-04-20-13-49-45.html

De semnalat că o asemenea situaţie există şi în mănăstirea  Mai-marilor Voievozi de lângă Prizren, unde egumenul Benedict şi obştea contestă hotărârea Sfântului Sinod şi ameninţă că în curând vor părăsi şi ei mănăstirea.

Printr-o scrisoare, Egumenul Benedict declară că el şi monahii săi nu pot să rămână în mănăstirea Episcopiei din care a fost surghiunit părintele lor duhovnicesc.

A declarat: Suntem ameninţaţi cu depunerea din treaptă şi afurisirea din comuniunea bisericească pentru o perioadă de timp, dar lucrurile acestea nu vor fi un rău pentru noi, ci doar pentru cei care le impun. Suntem pregătiţi să suportăm orice pedeapsă. Şi aceasta nu înseamnă că facem neascultare şi că dispreţuim hotărârile Adunării Episcopale, ci pentru că ştim că toate calomniile şi acuzaţiile împotriva episcopului nostru Artemie sunt ticluite de către episcopul vicar Teodosie, care a acţionat ca un ucigaş de tată (patricid) în lucrarea sa.

Aceeaşi stare de tulburare domină şi în alte mănăstiri din Kossovo. Două treimi din majoritatea sârbă a monahilor sunt fii duhovniceşti ai lui Artemie şi se află în Kossovo.

POPORUL CREDINCIOS DIN SERBIA ORGANIZEAZĂ UN MARE PROTEST

“CHEMARE ÎN AFARA PATRIARHIEI

Veniţi cum sunteţi!

Veniţi cum sunteţi!

Recursul fiilor credincioşi ai Bisericii în faţa Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe, sâmbătă, 5 iunie, între orele 13 şi 16, pentru o sinaxă lunară”.

Această sinaxă se va continua în fiecare primă sâmbătă din lună (sâmbătă: 5 iunie, 3 iulie, 7 august) între orele 1 şi 4 după-amiază. La această sinaxă creştină sunt chemaţi să participe toţi oamenii evlavioşi din interiorul Serbiei.

Protestul pentru păzirea credinţei ortodoxe, în afara Patriarhiei din Belgrad, va fi paşnic, iar participanţii, vor mărturisi prin rugăciune sfânta lor credinţă şi vor aminti cuvintele Domnului: ”Nu te teme turmă mică…”, precum şi: ”Dacă Domnul este cu noi, cine poate să fie împotriva noastră?”

Întrunirile credincioşilor în afara Patriarhiei din Belgrad se pot efectua şi zilnic.

GLASUL POPORULUI, MÂNIA LUI DUMNEZEU

Precum se vede, ecumenistul patriarh sârb Irineu s-a supărat; la fel şi nelegiuiţii arhierei sârbi care l-au izgonit pe cel mai sfânt episcop al Serbiei, ca să ofere drum deschis antihristului papă, în 2013. Şi au pus în circulaţie acuzarea, prin care majoritatea Ierarhiei sârbeşti l-au izgonit pe episcopul Artemie fără a-i da dreptul să se apere. O acuzare de 30 de pagini, care seamănă cu o bârfă femeiască şi nu prezintă nicio dovadă

EPISCOPUL ARTEMIE ÎN DUMINICA SFINŢILOR PĂRINŢI ÎN MĂNĂSTIREA FENEK

Fotografiile:

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe 30/05/2010, în Duminica Tuturor Sfinţilor, Episcopul Artemie a slujit Sfânta Liturghie în Mănăstirea Fenek împreună cu părintele Vasilie, Egumenul Mănăstirii Vratsevi. A fost multă lume şi majoritatea  maicilor din Mănăstirea Kodsul. În cuvântul său, a zis credincioşilor să-L mărturisească pe Hristos şi să nu se ruşineze. Să fie pregătiţi să-şi jertfească pentru El chiar şi viaţa.

S-au împărtăşit mulţi copii, iar la sfârşit au primit binecuvântarea sa cu multă dragoste.

(trad. I.F.; http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=12827)

Categorii:PATRIARHIA SERBIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: