Prima pagină > PATRIARHIA SERBIEI > Biserica Ortodoxă Sârbă face apelul de a nu acorda atenţie afirmaţiilor unui fost monah referitoare la situaţia din jurul Scaunului de Raşka şi Prizren

Biserica Ortodoxă Sârbă face apelul de a nu acorda atenţie afirmaţiilor unui fost monah referitoare la situaţia din jurul Scaunului de Raşka şi Prizren

Biserica Ortodoxă Sârbă a chemat opinia publică să nu dea atenţie afirmaţiilor unui fost monah referitoare la situaţia din jurul Scaunului de Raşka şi Prizren

BELGRAD. Episcopul Irineu (Bulovici) de Bachka, secretarul de presă al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a publicat pe site-ul oficial al BOS un comunicat de presă cu apelul de a nu acorda atenţie afirmaţiilor fostului monah Antonie Davidovici referitoare la situaţia din jurul Scaunului de Raşka şi Prizren.
Antonie Davidovici a desfăşurat în ultima vreme o amplă campanie în apărarea episcopului Artemie (Radoslavlevici), îndepărtat pe 13 februarie de Sinodul BOS de la conducerea Scaunului de Raşka şi Prizren.
Pe 24 februarie, monahul Antonie Davidovici, care a continuat să se considere monah, aşa cum comunică agenţia „Beta”, la conferinţa de presă convocată special, a declarat că îndepărtarea episcopului Artemie din Scaun ar fi în contradicţie chipurile cu Statutul BOS. Davidovici a făcut un apel la Sinodul BOS să înceteze „reformele şi epurările  anticanonice”.
Comentând situaţia actuală a vlădicii Artemie, el a declarat că acesta se află „sub un fel de  arest la domiciliu”. Davidovici a declarat că vlădica Artemie e limitat în ceea ce priveşte deplasările în eparhie şi pe teritoriul Serbiei, şi nu are acces la mass-media. „Telefonul său fix este închis, iar cel mobil este ascultat”, – a spus Davidovici.
În ajunul acestei conferinţe de presă, episcopul de Bachka, Irineu, a amintit că încă din 2003 Sinodul Arhieresc şi Adunarea Arhierească a Bisericii au hotărât ca episcopul Artemie de Raşca şi Prizren, ca arhiereu eparhiot, să-l predea Tribunalului Bisericesc pentru comportament necuviincios, care a îndurerat pe Patriarhul Serbiei şi pentru incitarea la dezbinare, pe vieţuitorul mănăstirii Ţrna-Reka, monahul Antonie (Davidovici) şi să-l excludă din monahism.
Vlădica Artemie

Această hotărâre însă, vlădica Artemie, fără a ţine cont de confirmările din 2006 şi 2009, nu a pus-o în aplicare, iar Antonie a continuat să vieţuiască în schitul din apropierea mănăstirii Ţrna-Reka şi să întreprindă diferite acţiuni antibisericeşti.

După îndepărtarea vlădicii Artemie din Scaun, Antonie a început o campanie activă în apărarea lui şi a publicat un interviu plin de calomnii la adresa Sinodului şi a episcopatului sârb într-una din revistele sârbeşti.
În declaraţia episcopului Irineu se exprimă regretul pentru neîndeplinirea de către vlădica Artemie a dispoziţiilor instanţelor bisericeşti superioare şi pentru sprijinul acordat nu doar acţiunilor antibisericeşti ale monahului Antonie, ci şi acţiunilor arhimandritului Simeon (Vilovski), care au dus la nereguli financiare semnificative, care au fost cauza scandalului izbucnit în jurul Scaunului de Raşka şi Prizren şi al întâistătătorului ei.
Secretarul de presă al Bisericii Sârbe a făcut un apel către mass-media să nu acorde atenţie acţiunilor lui Antonie Davidovici şi şi-a exprimat încrederea că în scurt timp vor fi luate toate măsurile canonice necesare în ceea ce-l priveşte.

(tradus din rusă de Paula Oprea; sursa: sedmitza.ru)
Categorii:PATRIARHIA SERBIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: